SECOND BRAIN

SECOND BRAIN:

 • Придонесува за добро расположение и чувство на среќа
 • Обезбедува релаксација и го штити организмот од стрес
 • Овозможува квалитетен сон
 • Одржува внимание и ја подобрува концентрацијата
 • Иницира мотивација
 • Промовира социјализација
 • За подобар апетитот
 • Ја подобрува можноста за балансирање на движењето и координацијата
 • Ја подобрува физиолошката адаптација и перформанси кај спортистите

SECOND BRAIN е уникатен и револуционерен психобиотик – патентиран вид на пробиотички бактерии Lactobacillus plantarum PS128™, кој во бројни студии докажа дека го регулира и подобрува нивото на „хормоните на среќата“, допаминот и серотонинот во мозокот и го намалува хормонот на стресот.

Во 2013 година, професорот Тед Динан и неговиот истражувачки тим го вклучија терминот ПСИХОБИОТИК за живи организми – пробиотски соеви на бактерии, кои, ако се земат во вистинска количина, имаат ефект на подобрување на здравјето кај пациенти со ментални нарушувања.
SECOND BRAIN е иновативен производ создаден по долгогодишно истражување на професорот Јинг-Киех Цаи во Центарот за истражување на микробиоми на Националниот универзитет Јанг Минг.
Психобиотичкиот вид Lactobacillus plantarum PS128™ беше изолиран по ригорозни процеси на скрининг на над илјада соеви на бактерии. Овие соеви се тестирани за потенција, ефективност и нивната способност да влијаат на менталното здравје. Lactobacillus plantarum PS128™ го докажа своето психобиотичко дејство и способност да апсорбира стрес, да ја намали вознемиреноста, да балансира и промовира добро расположение. Исто така, игра голема улога во зајакнувањето на имунитетот и на дигестивниот систем.
SECOND BRAIN е терминот воведен од проф.д-р Мајкл Гершон во 1998 година, по обемни истражувања и студии кои покажаа дека цревниот тракт (цревата) покрај дигестивниот и имунолошкиот систем, има и комплексна мрежа на неврони, како и мозокот, кој се нарекува ентеричен нервен систем.

SECOND BRAIN има директно влијание врз повратните информации на ентеричниот нервен систем (ЕNS) и централниот нервен систем (CNS) преку оската на цревата и мозокот, со што се балансираат мозочните функции.
Оската црева-мозок ги трансформира информациите од цревата, преку вагусниот нерв, во чувства и ја претставува комуникацијата помеѓу цревната микробиота и мозокот.
Овој процес се одвива преку:
• Нервен систем (преку невротрансмитери и вагусен нерв),
• Имунолошки систем (преку цитокини преку циркулацијата) и
• Неуроендокрин (преку хормони како што е кортизол).
Влијанието на бактеријата Lactobacillus plantarum PS128™, во цревата, е одговорно за расположението и однесувањето. Научните истражувања покажаа дека дисбалансот на цревната микробиота (дисбиоза) значително придонесува за депресија и анксиозност, а од друга страна, депресијата и вознемиреноста доведуваат до негативни промени во микробиотата и создаваат маѓепсан круг.
Lactobacillus plantarum PS128™ ќе го врати балансот на цревната микробиота и ќе ги ублажи депресивните и анксиозните нарушувања.

Карактеристики на SECOND BRAIN

SECOND BRAIN е патентирана PS128 формула на сорта на пробиотички бактерии – Lactobacillus plantarum.
Врз основа на клинички студии спроведени на проблеми со депресија, анксиозност, Паркинсонова болест и аутизам, беше заклучено дека Lactobacillus plantarum PS128™ делува на:

МЕНТАЛНО ЗДРАВЈЕ
Lactobacillus plantarum PS128™ влијае на подобрување на состојбите како што се чувство на безнадежност, губење интерес и мотивација, ахедонија, социјални интеракции кои се карактеристични за депресија и анксиозност.
Lactobacillus plantarum PS128™ ги ублажува депресивните состојби влијае на добро расположение и ја намалува вознемиреноста.
Lactobacillus plantarum PS128™ помага да се намали нивото на стресни хормони во телото и ја амортизира реакцијата на стресот.
Lactobacillus plantarum PS128™ учествува во одржување на добар сон при несоница.

НЕВРОРАЗВОЈНИ И КОГНИТИВНИ ПРОЦЕСИ
Lactobacillus plantarum PS128™ го олеснува учењето и меморијата, мотивацијата и фокусот, концентрацијата и воспоставува внимание кај ADHD.
Lactobacillus plantarum PS128™ го стимулира развојот на моторните вештини, ги ублажува тиковите и Туретовиот синдром.
Lactobacillus plantarum PS128™ подобрува два главни симптоми кои го намалуваат аутизмот: дефицит во социјална комуникација и интеракција и повторувачки обрасци на однесување, интереси и активности преку двојно слепа студија спроведена на 80 деца на возраст од 7 до 16 години (тест ABC-T и SRS).
Lactobacillus plantarum PS128™ исто така влијае на големиот напредок во хиперактивноста и вознемиреноста (тест SNAP-IV-T и CBCL).

НЕВРОДЕГЕНЕРАТИВНИ НАРУШУВАЊА
Lactobacillus plantarum PS128™ ја намалува загубата на допаминергични неврони, ја подобрува брадикинезијата и ја подобрува можноста за балансирање на движењето и координацијата кај Паркинсонова болест.
Lactobacillus plantarum PS128™ го забавува губењето на меморијата кај луѓе со Алцхајмер.

ДИГЕСТИВЕН ТРАКТ
Lactobacillus plantarum PS128™ го стабилизира дигестивниот тракт.
Lactobacillus plantarum PS128™ има антиинфламаторно дејство.

СПОРТИСТИ
SECOND BRAIN ги подобрува перформансите кај врвните спортисти. Резултатите од клиничките студии покажаа дека Lactobacillus plantarum PS128™ ја подобрува физиолошката адаптација и перформансите кај спортистите кои тренираат висок интензитет за триатлонски дисциплини.

Единствена бактерија што може да го зголеми нивото на допамин и серотонин во мозокот!

НЕСОНИЦА

ПОРЕМЕТЕН СОН

Дали познавате некој кој има проблем со несоница, вознемиреност, депресија?

Овие проблеми се толку чести денес во светот, во кој секој од нас е барем во еден период од животот доживеал некои од овие нарушувања. Хроничниот стрес доведува до тоа дека се поголем број луѓе имаат потешкотии во постигнувањето на мирен сон. Многумина се будат во текот на ноќта, им е тешко да се вратат на спиење и кога ќе се раздени, денот го започнуваат исцрпени и без енергија.

Иако никој не може со сигурност да каже што е вистинската причина за овие нарушувања на спиењето, многумина прибегнуваат кон „апчиња за спиење“ кои имаат изобилство на несакани ефекти. Негативните ефекти од овие лекови се првенствено: зависност, замор, нарушување на мозочните бранови итн. Затоа истражувачите работат напорно секој ден да се најдат алтернативни и поприродни решенија за нарушување на спиењето.

Во последните дваесетина години, многу се посветува внимание на нов вид на пробиотик – психобиотици. Овој специфичен вид добри цревни бактерии, можат позитивно да влијаат не само на спиењето, туку и на подобрувањето расположение, имунитет, когнитивни функции (меморија, учење), намалување на стресот, депресија и вознемиреност итн.
Посебен вид на овие бактерии, Лактобацилус plantarum PS128, покажа исклучителни својства кога станува збор за подобрување на квалитетот на спиење.
Кај луѓето кои земале SECOND BRAIN, имало подобрување на квалитетот на спиењето, поретко се будат во текот на ноќта, имаат повеќе енергија во текот на денот, исто така се намали чувството на анксиозност и знаци на депресија, мозочната активност се подобри.

Ваквото истражување само потврдува дека врската помеѓу цревата и мозокот е значајна и дека треба да обрнеме поголемо внимание на оската мозок-црева. Тоа што го знаеме е дека овие два система меѓусебно комуницираат преку невротрансмитери (серотонин и допамин) како и преку масни киселини.
Во прилог на корисниот ефект на спиењето, оваа врста на бактерии, исто така, покажа извонредна ефикасност кај депресија, анксиозност, Паркинсонова болест, аутизам, нарушувања на вниманието кај деца и сл. Заедничко кај сите овие здравствените проблеми е намалена разновидност на цревната флора. Со воведување на пробиотици и психобиотици не само што влијаеме да се зголеми различноста на микробиомите во цревата, туку и специфичен вид на Lactobacillus plantarum PS128™, делува директно на зголемување хормоните на среќа како што се серотонин и допамин.
Со подобро разбирање на цревната флора, гледаме колку е разновидноста на микробиомот во цревата неразделно поврзана со нашиот имунитет, ниво на енергија, добар сон, добро расположение и уште многу друго. Во нашите црева има повеќе бактерии отколку човечки клетки, па можеме да кажеме дека сме повеќе бактерии него човек. Може да се испостави во иднина, дека со години лечиме погрешни органи, а дека цело време одговорот се наоѓал во нашите црева. Психобиотици ни даваат надеж дека, со враќање на природната рамнотежа на нашите црева, можеме да го вратиме нашето добро здравје.

Ви ја претставуваме најновата, отворена, контролирана студија кај која почетни состојби се стрес, несоница, стрес на работа, депресија, ниско ниво на енергија, ментална здравје, општо здравје, индекс на анксиозност како состојби и одлики на личноста и QLESQ.

ВО БОРБА ПРОТИВ СТРЕСОТ

Многумина од нас барем еднаш во животот искусиле дека стресот е тесно поврзан со работата цревата. Наплив на негативни емоции може лесно да го вознемири стомакот, но и многу повеќе од тоа. Научниците интензивно ја проучувале оската мозок – црева во последните две децении и секој ден имаме возбудливи вести. Добри цревни бактерии не само да помагаат во нормалниот процес на варење и метаболизмот, но исто така се важни за добро расположение, имунитет, високо ниво на енергија во текот на денот, добар сон, убав изглед на кожата итн.
Дали ќе имаме добра или лоша флора на цревата зависи од многу фактори како што се: диета, генетика, пол, возраст, но може да зависи и од тоа каков вид на работа работиме и колку сме секојдневно изложени на стресни ситуации.

Истражувањето траеше 8 недели. На учесниците на студиите беа измерени параметрите на почетната линија (почетна линија) и по 8 недели од употребата на Lactobacillus plantarum PS128™. Резултатите покажаа за значително намалување на нивото на стрес за дури 30% (PSS), обем на работа (JSS), анксиозност и депресија (STAI). Подобрени се сонот (ISI), општото и психолошко здравје и расположението се подобри. (QLESQ)

Научниците го следеле и нивото на стрес хормон – кортизол во плунката и резултатите покажале значително намалување на хормоните на стрес по 8 недели употреба на Lactobacillus plantarum PS128™.
Ова истражување ни дава доказ дека со користење на нови специфични сорти на пробиотици – психобиотици, сме во можност да ја намалиме количината на стрес, да се зголеми нивоа на енергија, подобри квалитет на живот и целокупната здравствена состојба, без несакани ефекти!

Состав

АКТИВНИ СОСТОЈКИ: 1 кесичка (1,5 гр)

 • Култура на микроорганизми LACTOBACILLUS PLANTARUM PS128TM, 30 милијарди живи бактерии
 • Други состојки: Инулин, малтодекстрин, антикоагуланс: магнезиум стеарат, засладувач: сукралоза

ДОЗИРАЊЕ И МЕТОД НА АДМИНИСТРАЦИЈА
1-2 кесички на ден.
Истурете ја содржината на кесичката директно во устата или растворете ја во половина чаша вода непосредно пред употреба. Препорачана употреба: 30 минути пред јадење, пијте ја содржината во вреќата во половина чаша вода.

НЕСАКАНИ ЕФЕКТИ
Не се познати несакани ефекти.
Производот не е наменет за деца, бремени жени, доилки и преосетливи на неговите состојки. Не треба да се надминува препорачаната дневна доза.

НАЧИН НА ЧУВАЊЕ
Да се ​​чува на ладно место на 4-8°С. Може да се чува на собна температура до 48 часа без да влијае на потенцијата на производот.
Се чува вон дофат на деца!

Категорија

Додатоци во исхраната

Произведува

BENED BIOMEDICAL CO.LTD, Италија

Нарачај

Коњски балзам со ефект на ладење – екстра силен
Антицелулит гел Fresh
Мени