Дали забележувате дека се одеднаш се смирува штом снегот почнува да паѓа и се формира тенка бела прекривка. Тим британски истражувачи одлучиле да истражат зошто не смирува погледот на снежниот пејзаж. Тие заклучиле дека овој ефект се должи на звучната изолација. Имено, истражувачите откриле дека снежната покривка од само неколку сантиметри може да апсорбира дури 60% од звуците од околината, што директно се одразува нивото на стрес кај луѓето. Се разбира, овој ефект е поизразен на планините, на село, или во помирните делови на градовите, бидејќи растопениот снег на патиштата не може соодветно да ја намали бучавата во подрачја каде што има многу сообраќај. Но едно е сигурно, нема човек што не ужива во топла шоља чај и убава глетка на белата снежна прекривка.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Fill out this field
Fill out this field
Ве молам, внесете валидна адреса за е-пошта.
You need to agree with the terms to proceed

Мени