Со оглед на брзиот начин на живот што го водиме, недостаток на време, се храниме нездраво и брзо, намалената физичка активност, се повеќе и повеќе луѓе страдаат од срцеви заболувања и дијабетес. Со консумирање на брза храна во вашето тело, внесувате голема количина шеќер, што му наштетува на нашето тело и здравје.

За да поведете малку повеќе сметка за здравјето и исхраната, може треба традиционално присутниот бел шеќер да се замени со Еритритол
Еритритол е природен шеќерен алкохол кој се наоѓа во овошните и растителни влакна, како и во ферментираната храна. Се добива со ферментирање на шеќер од пченка. Таа има позитивен ефект врз варењето, бидејќи целосно се разградува во тенкото црево.

Се користи како засладувач, и изгледа многу слично на белиот шеќер по изглед и вкус, само е многу поздрав.

Некои од намирниците што содржат мала количина на овој шеќерен алкохол се круша, вино, сирење, печурки и лубеница. Гликемичниот индекс на еритритолот е 0 и неговото консумирање не го зголемува нивото на шеќер во крвта, затоа е погоден за дијабетичари и луѓе кои сакаат да изгубат тежина. Покрај тоа, не им одговара на бактерии кои влијаат на создавањето на кариес, па на тој начин го зачувува здравјето и сјајот на нашите заби.

Овој природен засладувач трпи високи температури и е погоден за готвење. Тој е идеален за подготовка на лесна варијанти на вашиот омилен слатки задоволства.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Fill out this field
Fill out this field
Ве молам, внесете валидна адреса за е-пошта.
You need to agree with the terms to proceed