Една неодамнешна Финска студија укажува на позитивниот ефект на користењето сауна врз здравјето на срцето и артериите. Имено, финските научници сакале да утврдат како престојот во сауната од 30 минути (на температура од 73 ° C и влажност од 10% до 20%) влијае на човечкото тело. Истражувањето опфатило 102 лица, чии просечни години на живот биле 52 години.

За време на престојот во сауната, на испитаниците било забележано забрзување на срцевиот ритам и зголемување на телесната температура исто колку и за време на физичка активност со умерен интензитет.

По напуштањето на сауната, крвниот притисок бил намален (овој ефект траел 30 минути по престој во сауна) и била зголемена еластичноста на артериите.

Врз основа на сите овие резултати, финските научници заклучиле дека употребата на сауни има корисен ефект врз намалувањето на кардиоваскуларниот ризик.

Исто така претходни бројни истражување веќе ја нагласија врската помеѓу користењето на сауните и намалување на ризикот од коронарни и респираторни болести, како и хипертензија и деменција.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Fill out this field
Fill out this field
Ве молам, внесете валидна адреса за е-пошта.
You need to agree with the terms to proceed

Мени