BellaVie Cholesterol

BellaVie CHOLESTEROL е додаток на исхраната кој содржи 5 пробиотски соеви, пребиотици и нутрицевтски препарати, секој избран за нивните здравствени придобивки. Формулата е развиена со основни цревни бактерии за да се промовира поповолна рамнотежа на цревната микробиота.

Формулата е надополнета со пребиотици и нутрацевтски препарати кои функционираат синергистички со изворите на пробиотици и ја подобруваат нивната активност.

Капсулите BellaVie CHOLESTEROL содржат екстракт од боров фитостерол кој помага во одржување на нормално ниво на холестерол.

Модерниот начин на живот и исхрана богата со масти и малку влакна се главните причини за висок холестерол и кардиоваскуларни болести. Сепак, тие можат да се должат и на генетски фактори, возраст или пол.

Дисбиозата често може да се забележи кај луѓе со холестерол, што значи дека тие имаат помалку разновидна цревна микробиота од луѓето со здрав липиден профил.

Покрај тоа, бактериите во микробиотата произведуваат соединенија кои го модулираат липидниот метаболизам и масни киселини со краток ланец кои се вклучени во транспортот на холестеролот.

Затоа е неопходно да се даде приоритет на диетите богати со влакна кои имаат благотворно влијание врз нивото на холестерол, без разлика дали преку здрава и разновидна исхрана или преку суплементација.

Synbioceutical CONCEPT

Компанијата BellaVie  ја препозна важноста на урамнотежена цревна флора и внесот на вредни хранливи состојки за одржување на здравјето на нашето тело. BellaVie е Synbioceutical концепт, регистриран како иновативен научен пристап за примена на пробиотици со пребиотици и растителни екстракти во единечна доза.

BellaVie CHOLESTEROL:

  • 5 различни, есенцијални пробиотски соеви за поддршка на рамнотежата на цревната микробиота,
  • Инулинот од цикорија, кој се користи како супстрат за развој на корисни бактерии, богат е со влакна и има ниска калориска вредност, што придонесува за подобрување на липидниот профил,
  • Боровите фитостероли, од кората на борот-Pinus sp., група природни соединенија кои се дел од клеточната мембрана, ја блокираат апсорпцијата на холестеролот и од храната и билијарниот холестерол од дигестивниот тракт за 30-50%, што доведува до намалување на холестеролот во крвта.

ХОЛЕСТЕРОЛОТ И НЕГОВИОТ МЕТАБОЛИЗАМ

Холестеролот е масна супстанца што ја произведува нашето тело, три четвртини од црниот дроб и една четвртина од храната.

Холестеролот е составен дел од нашите клеточни ѕидови. Неговата улога е синтеза на витамин Д и жолчката, неопходен е за синтеза на хормони и за структурата на мембраните околу клетките. Вишокот холестерол е фактор на ризик за други болести на срцето и крвните садови. Повеќегодишните високи концентрации на холестерол доведуваат до кршливост на артериите и намалување на нивниот дијаметар.

Активни состојки

1 капсула
Мешавина од бактериски култури:

Bacilus coagulans 2,5 h 109 CFU
Lactobacillus reuteri 5 h 109 CFU
Lactobacillus planarum 2,3 x 109 CFU
Lactobacillus acidophilus 0,1 ч 109 CFU
Lactobacillus gasseri 20191 мг. s од борова кора (Pinus sp.) 133,5 mg

Bacillus coagulans:

Bacillus coagulans е пробиотик кој има дејство на намалување на холестеролот преку различни механизми. Тој произведуваш пропионска, маслена киселина и масни киселини со краток ланец кои ја инхибираат синтезата на холестерол во црниот дроб. Бутиратот произведен од пробиотиците ја спречува биосинтезата на холестеролот во црниот дроб, а пропионатот ја спречува синтезата на масни киселини, што доведува до намалување на синтезата на холестеролот, а потоа и до намалување на холестеролот во крвта.

Lactobacillus:

Клиничките студии ја докажаа ефикасноста на видот Lactobacillus во намалувањето на вкупниот холестерол.

  • Lactobacillus acidophilus L. acidophilus делува на експресијата на клетките одговорни за апсорпцијата на холестеролот, што конечно доведува до намалување[1] на апсорпцијата на холестерол во цревата.
  • Lactobacillus gasseri L.gasseri и инулинот, симбиотски доведуваат до намалување на вкупниот холестерол и липопротеин-ЛДЛ холестерол со ниска густина во плазмата со менување на липидниот транспорт.
  • Lactobacillus reuteri L.reuteri значително го намалува вкупниот холестерол и липопротеин-ЛДЛ холестеролот со ниска густина како дополнителна терапија во третманот на хиперхолестеролемија.
  • Lactobacillus planarum L.plantarum доведува до значително намалување на вкупниот холестерол во плазмата по 12 недели. Истражувањата докажаа дека доведува до намалување на вкупниот холестерол за 17,4%, а на липопротеинот со ниска густина-LDL холестерол до 17,6%. Овој пробиотик се користи како алтернатива или додаток на постоечките терапии за намалување на кардиоваскуларниот ризик.

Инулинот е растворливо и вискозно соединение кое ја зголемува дебелината на водениот дифузен слој на тенкото црево, што потоа ја спречува апсорпцијата на холестерол. Инулинот го подобрува липидниот профил преку голем број механизми (на пр. го модифицира составот на цревната микрофлора преку зголемување на производството на масни киселини со краток ланец, за кои е докажано дека ја спречува синтезата на холестерол во црниот дроб; ја намалува генската експресија на хепаталните ензими одговорен за нова липидна синтеза…)

Боров фитостерол (од борова кора – Pinus sp.)

Фитостеролите се група природни соединенија кои се наоѓаат во мембраните на растителните клетки.

По структура се слични на холестеролот од нашето тело, доведуваат до блокирање на апсорпцијата на холестеролот и следствено негово намалување во крвта, што го намалува кардиоваскуларниот ризик.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:
1 капсула на ден.

ЗАБЕЛЕШКА: Додатоците во исхраната не се замена за разновидна исхрана и здрав начин на живот. Се чува вон дофат на деца.

ПРЕДУПРЕДУВАЊА: Не ја надминувајте препорачаната дневна доза. Производот не е наменет за деца, бремени жени, доилки и лица преосетливи на неговите состојки.

НАЧИН НА ЧУВАЊЕ: Да се ​​чува на темно и суво место, на собна температура.

ПРОИЗВОДИЕЛ:Bellavie Srl,42 Rue St-Eugenie,5060 Tamines,Belgija во соработка со Hedelab SA,Route de Wallonie
138,Ghlin,Belgija.

ПОТЕКЛО:Белгија.

УВОЗНИК ЗА МАКЕДОНИЈА :ХЕРБАЛ ПЛУС Бул Партизански Одреди 99/2-10, 1000 Скопје.РС Македонија

Категорија

Додатоци во исхраната

Произведува

BellaVie, Белгија

Нарачај

Кандилакс
Bellavie Gluco
Мени